Att raka bort kroppshåret har blivit en norm både bland kvinnor och män. Men det hårlösa idealet innebär att man måste gå loss med rakhyveln eller vaxremsorna rätt ofta.

4594911-woman-s-armpit

Nu börjar allt fler män raka bort sitt kroppshår, skriver Sveriges Radio. I alla år har det varit ideal bland kvinnor att inte ha något hår alls på kroppen, men nu har alltså idealet spridit sig till alla, oavsett kön. Detta innebär alltså att fler män går till salong för att vaxa bort hår på bröst, ben och armar och de satsar inte längre bara på att raka bort skägget i ansiktet. Varför normen har spridit sig även till män tror experter beror på att unga män ser det lika självklart som unga kvinnor att man ska vara hårlös på kroppens alla delar.

Få bort håret rätt

Men ger man sig på att raka kroppen gäller det att ha rätt teknik och verktyg. Exempelvis måste man ha en vass rakhyvel eller bra vaxremsor. Dessutom krävs det att man förbereder huden rätt och knycker på rätt sätt med handen för att undvika irritationer. I Aftonbladet skriver man att det gäller att raka från rätt vinkel. Benen mår till exempel bäst av att bli rakade med långa drag uppåt medan det bästa sättet att raka armhålorna är att göra det från olika vinklar för att verkligen få bort allt hår.

Byt ut rakhyveln

Sedan är det också viktigt att man tänker på hur ofta man rakar de olika delarna av kroppen. Det gäller att man låter huden vila då och då och även om håret växer ut väldigt fort kanske det inte är så bra att gå loss med rakhyveln flera gånger i veckan. Dessutom är det så att man bör byta ut rakhyveln ibland eftersom en slö eller smårostig rakhyvel gör att risken för skärsår ökar.

”Dermatologen Jeanine Dowie rekommenderar att du byter rakhyvel efter 5-10 rakningar för att undvika just röda småsår och infektioner.” Läs mer.