Att tycka om sig själv är viktigt. Lättare sagt än gjort dock och många lider med både prestationsångest, dålig självkänsla och skev självbild. Vad kan man göra för att bättra på det? Kanske börja med att logga ut från sociala medier?

stilDålig självkänsla är inte något som alla tampas med men det är vanligare än man tror. Många tampas med sin självbild då och då i livet, inte bara vanliga dödliga utan även stjärnor som till exempel Jennifer Aniston. I Expressen skrevs det nyligen om hur den stjärnan under en presskonferens i Italien berättade för fans hur även hon många gånger tvivlat på sig själv och känt att självkänslan inte riktigt funnits där. Hon pratade även öppet om självkänsla generellt, mobbning samt om Hollywoods kvinnosyn. Jennifer sa också att man ibland borde lägga ner telefonen, logga ut från sociala medier och börja prata med varandra i stället. I och med Instagram och andra sociala medier ser man bara de soliga sidorna hos folk, inte deras rätta jag eller deras innersta tankar. Det blir en ytlig verklighet, som inte alltid är så nyttig.

Du duger som du är

Självkänsla handlar om att man känner inom sig att man duger som man är. Det är själva grundkänslan man har inför sin egen person, utan prestationer, titel, yrke eller ekonomisk status. Man litar på sig själv och sitt omdöme och behöver inte ha bekräftelse från andra för att veta att man duger.

  • Självkänslan växer i miljöer där man känner sig omtyckt och betydelsefull för andra
  • En låg självkänsla kan göra att man är särskilt känslig för kritik och motgångar
  • En person med god självkänsla brukar ofta uppfattas som trygg av sin omgivning
  • Med god självkänsla är det också lättare att känna sig trygg i sin omgivning och uppfatta den som vänlig
  • Som trygg och bekväm är det dessutom lättare att vara öppen i relationen till andra

God självkänsla handlar också om att man tar hand om sig själv när det kommer till sömn och mat samt hälsa generellt. Det handlar om att sätta gränser som känns rimliga för en själv. Att inse sin roll utan att ta ett överdrivet stort ansvar när händelser i livet sker. Att tycka om sin kropp kan även vara en del i detta.