I flera århundraden har de skyddat våra ben och gjort så att vi har kunnat sitta utan att behöva bekymra oss om att bli kalla om baken. Det är såklart byxor jag pratar om. Plagget som aldrig går ur mode.

Om fyra månader är det återigen dags för ”No pants subway ride”, som går ut på att man åker tunnelbana utan byxor klockan tre på eftermiddagen en dag i januari varje år. Detta kan ge en inblick i hur det skulle vara om byxorna aldrig hade uppfunnits.

Det är oklart just när byxorna uppfanns men på 1700-talet ansågs långbyxorna vara ett arbetsplagg och de var förknippade med folk som hade det sämre ställt. Men i och med den franska revolutionen blev långbyxor mer accepterade som ett plagg för mer välbärgat folk. I Sverige gick folkdräkten över till en med långbyxor i början på 1800-talet. I USA blev de så kallade golfbyxorna kända när de blev del av basebollslagens uniform och i arabländerna blev harembyxor moderna. Harembyxorna har på senare tid blivit populära även i västerländskt mode och på nätet kan man hitta sköna haremsbyxor till bra priser.

Byxan har länge varit och är i viss mån fortfarande ett typiskt manligt klädesplagg. Ända in på 1900-talet ansågs byxorna som något provocerande för kvinnor att ha på sig. Under 60-talet började så kvinnor att använda långbyxor och i dag är de mer populära en något annat plagg, både för män och för kvinnor.

När man är på jobbet brukar långbyxor vara att föredra. Många arbetsplatser har till och med en dresscode som förbjuder shorts på jobbet och de flesta stilexperter tycker att nakna ben inte har på arbetsplatsen att göra. Detta för att man inte ska behöva riskera att komma i direkt kontakt med stora delar av andra människors hud. Något som människorna som ställde upp i ”No pants subway ride” inte kan ha tänkt på.