KamouflageNu är den svenska sommaren här, och det innebär att det kan vara sex grader kallt och regn en vecka, för att veckan därpå vara strålande solsken och 20 grader. Det här gör att svenskt sommarmode kan innefatta gummistövlar och regnrock från Stutterheim lika väl som espadriller och en kort klänning från APC.

Mönstrat är det som gäller

Generellt kan man känneteckna sommarmodet med ett ord: mönster. Alla tänkbara mönster funkar i sommar, ju djärvare desto bättre. En kamouflagemönstrad jacka (men inte byxor, shorts eller väst) fungerar när det är kallt, men det finns betydligt mer intressanta mönster, både på herr- och damsidan. Blommönster, etniskt inspirerade mönster, fågelmönster, optiska 60-talsmönster, mönster hämtade från gamla Hawaiiskjortor, allting fungerar.

Några exempel på märken som använder mönster, med helt olika resultat, är Ralph Lauren och Our Legacy. Den förre har gjort skjortor och jackor i mönster inspirerade av indianska handarbeten. De senare har inspirerats av 50-talet, och tryckt olika typer av lövmönster på sina skjortor. De har även gjort en sweatshirt med ett fantastiskt ananasmönster.

Handla billigt

Det behöver heller inte var särskilt dyrt. Som Rodeo visar i ett modereportage finns det mycket att hämta även hos kedjor som H&M och JC. Ett annat alternativ är att utnyttja de sajter som samlar rabattkoder från olika webbshoppar. En bra sådan sajt, där man kan hitta rabattkoder för de flesta olika typer av saker, är www.gratislandet.se. Där finns rabattkoder för allt från friluftskläder från Outnorth (bra om man ska på festival) till elektroniska prylar som datorer och hårddiskar (bra om du tappat bort din telefon på festivalen).